A gardener or worker man is using gasoline hedge trimmer machine cutting for decorating beautiful

Hvad hæk eller haekplanter der passer dig bedst, afhænger selvfølgelig flere forskellige faktorer, personlig smag, samt hvad der passer til huset og hvor du bor, samt mængde af sollys og hvor meget tid du vil bruge på vedligeholdelse af din hæk. Om du ønsker en vintergrøn hæk eller nøjes med en som er grøn kun om sommeren er også vigtigt at have med i sine overvejelse, før du beslutter dig for hvad hæk der skal placeres i din have. 

Din hæk skal formodentligt stå det samme sted i mange år fremover, derfor kan det ikke understreges nok hvor vigtigt det at vælge ret hæk fra starten af. I dette blogindlæg opsummerer vi nogle gode råd og overvejelser som du bør have med dig, før du beslutter dig for hvad hæk du vælger at plantere i din have.  

Kan jeg selv plantere min hæk?

Ja, faktum er at det er ikke specielt kompliceret at plante en hæk, og du kan derfor sagtens også selv plantere din hæk, efter at have læst lidt om på det, f.eks. på nettet. Men som nævnt er der nogle vigtige overvejelser som du bør tage stilling til, når det kommer til valg af hæk, og hvilken hæk der passer bedst til dine omgivelser og miljøet hvor hækken skal stå.

En grøn hæk giver et dejligt indtryk mod gaden, samtidig giver det dig beskyttelse mod indsyn, minimerer vind, samt dæmper støj. En grøn hæk indtil naboen indrammer haven og giver dig et perfekt sted til hygge, men du kan også plante hæk inde i din have for at skabe hyggelige områder rundt omkring. En hæk kan også skjule det mindre pæne ting i haven som du ikke har lyst til at kigge på, f.eks. din kompost og dine skraldespande.

Overvejelse vedrørende valg af hæk

Hvad type af hæk trives bedst i dine omgivelser

Skal hækken stå i skygge eller i sol? Ved en vej hvor der det regelmæssigt kommer vejsalt på om vinteren? Eller er der meget blæst lige hvor hækken skal stå? Disse faktorer har betydning for valg af, hvad hæk der passer bedst mht. til om den kommer til at vokse som forventet og trives. Nogle hække kan vokse i skygge imens andre har brug for masser af sollys.

Hæk i klippet form eller i fritvoksende form?

Svaret på spørgsmålet afhænger af, om du er parat til at klippe din hæk mindst én gang om året og om du synes det faktisk er fint med en hæk der vokser frit. Pleje af en fritvoksende hæk eller en der skal klippes skilles sig virkelig meget ad. En frit voksende hæk behøver du kun klippe én gang i starten for at den skal blive tæt og flot, herfra lader du det gro helt frit. En klippet hæk ser dog mere velholdt ud og fylder mindre samlingen med en fritvoksende hæk. Hvis den plejes og klippes korrekt, vil den være tæt og attraktiv og danne en flot baggrund for blomstrende planter.

Du skal også tage stilling til om du ønsker dig en lav eller en høj hæk.

Vintergrøn hæk eller en hæk som kun er grøn om sommeren

En vintergrøn hæk har den fordel, at den giver privatliv selv om vinteren og dæmper støj også i de kolde vintermåneder. Taks og liguster er eksempler på to vintergrønne hække. Tuja er ellers også et populært valg af vintergrøn hæk. 

Hedge Chamaecyparis lawsoniana Ellwoodii

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Byg & bolig
Kontakt os

Skriv til os her og vi vender tilbage til dig indenfor 24 timer, er du interesseret i et tilbud på tømrerarbejde i Storkøbenhavn så kan du indhent et tilbud her.